Veelgestelde vragen over laserlassen

In het volgende artikel zullen we u helpen de vragen over laserlassen te beantwoorden , wat in feite neerkomt op het uitleggen van 3 belangrijke gebieden waarmee u rekening moet houden bij het implementeren van laserapparatuur in uw bedrijf, namelijk problemen met betrekking tot de laser zelf, de selectie en mogelijkheden ervan. kwesties met betrekking tot de laserwerkomgeving en risicobeoordeling en kwesties die verband houden met het bewustzijn van operators en andere werknemers die worden blootgesteld aan mogelijk contact met de laserstraal.

Wat is het laserlasproces en waarom wint het aan populariteit?

Laserlassen is een moderne lasmethode die steeds populairder wordt en in veel industrieën wordt gebruikt. Het laserlasproces opent nieuwe mogelijkheden, niet alleen op het gebied van efficiëntie (snelheid en zuiverheid van processen en de mogelijkheid tot automatisering ervan, dat wil zeggen laserlassen met een robot), efficiëntie (optimalisatiekosten en processen), maar ook op het gebied van materialen, laselementen van verschillende vormen en diktes.

Hoe werkt laserlassen?

Met laserlassen kunt u metalen verbinden door het contactgebied van de samengevoegde elementen te smelten met behulp van een gecondenseerde lichtstraal met zeer hoge dichtheid, gegenereerd door de LASER. LASER (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation) , geeft een zeer smalle fusiezone, zodat eventuele vervormingen geen verdere mechanische behandeling vereisen. Het laserlasproces onderscheidt zich door een hoge flexibiliteit, een hoge mate van controle en de mogelijkheid om lasprocessen op moeilijk bereikbare plaatsen uit te voeren. Deze aspecten maken laserlassen tot de snelste lastechnologie.

Hoe classificeren we lasers en welke gebruiken we bij het lassen?

Afhankelijk van het laservermogen, de golflengte van de straling en daarmee de toepassingsmogelijkheden ervan, worden lasers conform PN-EN 60825-1:2014-11/A11:2021-12 in totaal in 7 klassen verdeeld.

Klasse 1 en 1M: Lasers die veilig zijn onder redelijkerwijs te verwachten bedrijfsomstandigheden. Het stralingsbereik: 302,5-4000nm. Klasse 1M-lasers kunnen gevaarlijk zijn als ze door vergrootglazen in de straal worden bekeken. .
Klasse 1C: Deze lasers worden gebruikt in de geneeskunde en bij cosmetische ingrepen. De laser projecteert de straal alleen als het uitzendende apparaat (diafragma) in contact is met weefsel, zoals de huid.
Klasse 2 en 2M: Lasers die zichtbare straling uitzenden in het golflengtebereik van 400-700 nm. Deze laser is volkomen veilig en vereist geen oogbescherming in de vorm van een veiligheidsbril of veiligheidsbril . De ogen worden van nature beschermd door instinctieve afweerreacties, waaronder de knipperreflex.
Opgelet: Klasse 1M en klasse 2M laser : toestellen zijn speciale gevallen van lasers, bv. lasers met een grote bundeldivergentie of gecollimeerde lasers met een grote bundeldiameter, waarvoor de werkzaamheden geen hoog risico opleveren, op voorwaarde dat ze rationeel gebruikt worden. De enige bedreiging is het staren in de straal, en het staren in de straal via vergrotende optische apparaten, zoals vergrootglazen, verrekijkers en telescopen. 
Klasse 3R: Ze genereren zichtbare en onzichtbare straling in het golflengtebereik tot 302,5-106 nm. Het risico op oogletsel is laag, maar de laser kan gevaarlijk zijn als deze rechtstreeks in de straal of door vergrootglazen wordt bekeken. Er bestaat geen risico op huidletsel.

Klasse 3B: De laser zendt zichtbare of onzichtbare straling uit. Het direct bekijken van de laserstralen of het observeren ervan met optische instrumenten is verboden. Het bekijken van de straal is toegestaan ​​wanneer deze door het oppervlak wordt gereflecteerd, op voorwaarde dat de afstand niet minder dan 13 cm bedraagt ​​en de kijktijd minder dan 10 seconden bedraagt. Het gebruik van een veiligheidsbril of veiligheidsbril is verplicht. Lasers met een uitgangsvermogen dat dicht bij de hogere klasse 3B ligt, kunnen ook brandwonden op de huid veroorzaken.

Werken met deze laserklasse is alleen mogelijk na het succesvol afronden van de Arbo-opleiding.

Klasse 4: Gevaarlijke lasers. Door de kracht van de straal kunnen ze diffuse reflecties produceren, schade of verkoling van de huid veroorzaken, het risico op blindheid veroorzaken en brandgevaar opleveren. Er moet speciale aandacht worden besteed aan het werken met een klasse 4-laser. Daarom wordt aanbevolen om door de fabrikant of distributeur een gezondheids- en veiligheidstraining te geven over het gebruik van het apparaat voordat u met een apparaat met dit vermogen gaat werken.

Welke lasers worden in de industrie gebruikt?

De industrie maakt gebruik van lasers met hoog vermogen, dat wil zeggen lasers die tot klasse 4 behoren. Naast de indeling in klassen kunnen lasers ook worden ingedeeld op basis van een aantal andere kenmerken, zoals het type resonator, het soort werk of het straalversterkingsmedium.

De meest voorkomende soorten lasers zijn robijnlasers, atomaire gaslasers (He-Ne), moleculaire lasers (CO2), ionengaslasers (argon), vlakke lasers (YAG) en fiberlasers. Daarnaast worden ook halfgeleiderlasers gebruikt.

Welke soorten lasers worden gebruikt bij laserlassen?

Bij het lassen worden verschillende soorten lasers gebruikt:

  • Fiberlasers
  • Moleculaire CO2-lasers met continue of gepulseerde emissie
  • Laser met een actief kristallijn element dat continue of gepulseerde straling genereert (Nd:YAG, Nd: szkło, Nd:YVO4)
  • Robijnrode laser, waardoor een hoger vermogen kan worden bereikt, waarbij optisch pompen wordt gedaan met een flitslamp,
  • Halfgeleiderlasers, elektrisch gepompt, met emissie in een breed spectraal bereik van zichtbaar tot infrarood.

Type laserstraalversterkingsmedium

Type

Golflengte

Uitstoot

Gas

CO2 _

10,6 μm

Continu of gepulseerd

Stevig

YAG (Yttrium aluminium granaat)

10,6 μm

Continu of gepulseerd

YVO 4 (Orthovanadaat Yttrium)

10,6 μm

Gepulseerd

Robijn

694,3nm

Continu

Glasvezel

Optische vezel Yb

980 – 1100 nm

Continue of ultrakorte Q-Switch-pulsen

Halfgeleider

Laserdiode

1070 nm

Continu of gepulseerd

Hoe werkt laserlassen in de praktijk?

De startstraal, die door de verschillende versterkende media gaat, gaat van de laser naar het werkstuk en wordt gefocusseerd op het lasgebied. De laserstraal die het oppervlak van het metaal raakt, smelt het metaal en verbindt de te lassen materialen. Afhankelijk van het type metaal en de toestand van het oppervlak kan het worden gereflecteerd.

De effectiviteit van laserlassen hangt voornamelijk af van de mogelijkheid van absorptie van de energie van de laserstraal door het oppervlak van het gelaste element. Daarom is een belangrijke activiteit bij laserlassen de juiste voorbereiding van het oppervlak vóór het lassen door het opruwen of zwart maken om reflecties te minimaliseren en de energieabsorptie door de elementen te maximaliseren.

Bij het lassen van dunne, minder dan 3 mm dikke staalplaten met een laag koolstofgehalte is het niet nodig om het smeltbad tegen oxidatie te beschermen, omdat het proces van het verwarmen en afkoelen van het materiaal zo snel plaatsvindt dat het metaal niet zal oxideren. Aan de andere kant is het bij het lassen van meer reactieve materialen noodzakelijk om een ​​inert gasscherm te gebruiken voor het zwembad en de rand van de verbinding.

Laserlassen kan worden uitgevoerd met of zonder toevoeging van een bindmiddel, wat niet alleen de economische aspecten van het lassen kan beïnvloeden, maar ook de lasefficiëntie. 

Wat zijn de voordelen van het gebruik van lasers in de industrie?

Dankzij de innovatie van laserlassen kunt u vrijwel alle metalen en hun legeringen verbinden. Het gebruik van laserlassen is mogelijk in een breed scala aan materialen zoals constructiestaal, gelegeerd/laaggelegeerd staal, duplex, chemisch actieve metalen, vuurvaste metalen, aluminium, titanium, nikkel, koolstofstaal en magnesium.

De grootste voordelen worden behaald bij het lassen van dunne onderdelen of platen van aluminium of gelegeerde metalen met behulp van handmatig laserlassen.

Laserlassen kenmerkt zich door vele gunstige voordelen, zoals:

  • Lage warmteafgifte op het station
  • Hoog thermisch vermogen geleverd aan punten, zonder oververhitting van de lassen
  • Snelheid van het afkoelen van de las
  • Hoge nauwkeurigheid en lassnelheid
  • Geringe vervorming van de verbonden elementen
  • Hoge proceszuiverheid
  • Mogelijkheid en gemak van automatisering
  • Mogelijkheid om materialen te verbinden die moeilijk te lassen zijn
  • Gemakkelijk te lassen waarvoor geen speciale kwalificaties vereist zijn
  • Hoge herhaalbaarheid garandeert een hoge kwaliteit en esthetiek van de elementen

Wat zijn de veiligheidseisen voor het werken met lasers en laserlasstations?

Lassen is een gebied van industriële processen waar het risico op gezondheidsschade zeer hoog is vanwege de hoge blootstelling aan schadelijke factoren.

Is laserlassen veiliger dan traditioneel TIG of halfautomaat lassen?

Traditionele lasmethoden zijn vanwege de lasboog, lasrook, hete spatten en het risico op elektrische schokken, schadelijke factoren en worden gekenmerkt door een hoog risico, dat tot een minimum moet worden beperkt met behulp van geschikte persoonlijke beschermingsmiddelen en filterventilatie van de werkplek, en in het geval van derden moet oogbescherming worden gebruikt. Zoals gordijnen of lasschermen om te beschermen tegen onbedoelde blootstelling van de ogen door de lasboog en om het risico op brandwonden door hete spatten te minimaliseren.

Modern laserlassen verandert deze gevaarseigenschappen!

Elke laser die op het lasstation wordt gebruikt, moet correct worden gemarkeerd en aan een klasse worden toegewezen, wat het gebruik van geschikte persoonlijke beschermingsmiddelen en groepsbescherming vereist.

Door het gebruik van klasse 4 lasers bij het lassen vereist een correct en veilig georganiseerd laserstation een gedetailleerde beoordeling van alle risico’s die aan de werking ervan verbonden zijn!

Wat moet de risicobeoordeling omvatten?

  1. Het bepalen van de risico’s voor de exploitant.

    Laserlassen zendt optische straling uit in een breed spectrum, van UV-stralen (band onder 350 nm) tot IR-stralen (band boven 1000 nm) . Allereerst is het noodzakelijk om het risico op oogletsel, het risico op brandwonden, maar ook het risico op schade aan de luchtwegen door lasrook, vooral bij het lassen van aluminium en zijn legeringen, en het mogelijke risico op gehoorschade te minimaliseren.

  2. Het vaststellen van de bedreigingen voor het milieu, zowel op het lasstation als daarbuiten.

    Allereerst het risico op oogletsel voor de bediener en derden als gevolg van de reflectie van de laserstraal. De ruimte moet goed worden gemarkeerd en beveiligd, zowel tegen het binnendringen van onbevoegden als tegen het ontsnappen van de gereflecteerde straal buiten de ruimte.

  3. Het opleidingsniveau van de operator en de mensen in de omgeving van het lasstation.

    De basismiddelen voor individuele bescherming zijn training en situationeel bewustzijn van werknemers. . Er is behoefte aan een goed trainingssysteem, niet alleen voor operators, maar ook voor mensen die zich mogelijk in de buurt van de laseroperatie bevinden.

Tabel: Samenvatting van pathologische effecten van overmatige blootstelling van de ogen aan laserstraling:

Golflengtebereik

Het effect van laserstraling

Ultraviolet C 100-280 nm

Ontstekingsschade aan het hoornvlies

Ultraviolet B 280-315 nm

Ultraviolet A 315-400 nm

Fotochemische cataract, fotochemische en thermische schade aan het netvlies.

Zichtbaar 400-780 nm

Infrarood A 780-1400 nm

Cataract, netvliesverbranding

Infrarood B 1400-3000 nm

Cataract, troebelheid van het hoornvlies, verbranding van het hoornvlies

Infrarood C 3000 nm – 1 mm

Alleen hoornvliesverbranding

Bron: Spectroscopic and resistance characteristics of anti-laser protective filters: Zygmunt Mierczyk, Mirosław Kwaśny, Jadwiga Mierczyk, Jan Kubicki

Tabel: Basisvereisten en aanbevelingen voor gebruikers van laserapparaten:

Vereisten en aanbevelingen

Laserklasse

Klas 1

Klasse 1M

Klasse 2

Klasse 2M

Klasse 3R

Klasse 3B

Klasse 4

Benoeming van een laserveiligheidsinspecteur

       

1)

+

+

Connector voor externe vergrendeling

         

+

+

Sleutelcontrole

         

+

+

Straalstop of verzwakker

         

+

+

Waarschuwing voor emissie van laserstraling

       

1)

+

+

Waarschuwingsetiketten

         

+

+

Laserluiken

       

+

+

+

Vermijding van spiegelreflecties

       

+

+

+

Gebruik van oogbescherming

         

2)

2)

Gebruik van beschermende kleding

         

3)

3)

Het trainen van medewerkers op het gebied van veilig werken met lasers

       

+

+

+

Bron: CIOP.pl

1) Alleen nodig als straling buiten het zichtbare bereik wordt uitgezonden
2) Vereist als de MPE*-waarden worden overschreden in het gebied van blootstelling aan laserstraling
3) Vereist als laserstraling een potentieel gevaar oplevert

*De waarden voor maximaal toelaatbare blootstelling (MPE) aan optische straling zijn uiteengezet in deel D van bijlage 2, “Lijst van de maximaal toelaatbare niveaus van fysieke factoren die schadelijk zijn voor de gezondheid in de werkomgeving” bij de verordening van de minister van Familiezaken, Arbeids- en sociaal beleid van 12 juni 2018 over de maximaal toelaatbare concentraties en intensiteiten van factoren die schadelijk zijn voor de gezondheid in de werkomgeving.

Hoe waarborg ik de veiligheid van de operator en derden tijdens het laserlassen?

De risicokenmerken van laserlassen vereisen dat werkgevers een aantal persoonlijke en collectieve beschermingsmaatregelen toepassen , evenals trainingen op het gebied van gezondheid en veiligheid op het werk . Het verschilt echter niet significant van de gezondheids- en veiligheidseisen voor een traditioneel lasstation.

Welke PBM's moet een lasser/laseroperator hebben?

De bescherming tegen de laserstraal mag niet worden onderschat. De bovengenoemde tabel met de gevolgen van overmatige blootstelling aan de ogen aan laserstraling betekent niet dat alleen de ogen van de lasser worden blootgesteld aan schade. Afhankelijk van de duur van de blootstelling aan de laserstraal kunnen ook huidweefselbeschadigingen en zelfs ernstige brandwonden optreden. Het is de moeite waard om de individuele bescherming alomvattend te benaderen.

Oogbescherming tijdens laserlassen

Om een ​​adequate bescherming van het gezichtsvermogen van de bediener te garanderen, is het verplicht om een ​​veiligheidsbril of een veiligheidsbril te voorzien met lenzen die zijn uitgerust met selectieve dempingsfilters.

Volgens de norm moet een anti-laserveiligheidsbril worden gebruikt door iedereen die met een laserklasse 1M, 3R, 3B en 4 (PN-EN 207: 2017-07) werkt of in de buurt ervan verblijft.

Let op: Vanwege de mogelijkheid van blootstelling aan de gereflecteerde straal raden wij u aan volledige oog- en gezichtsbescherming te gebruiken in de vorm van lashelmen met geschikte filters om oogletsel te voorkomen doordat de laserstraal via een onbeschermd gebied in het oog komt.

Houd bij het selecteren van filters ter bescherming tegen laserstraling rekening met het volgende:

  1. Lasertype (D – continu werkende lasers, I – pulslasers, R – Q-gemoduleerde lasers, M – modusgesynchroniseerde lasers)
  2. Lasergolflengtebereik
  3. De maximale kracht- of energiedichtheid van laserstraling
Hoe kies ik een juiste laserbeschermende bril?

Een goede laserbril moet voorzien zijn van markeringen tot welk stralingsbereik, welke soorten lasers en welke mate van bescherming ze garanderen.

Om de juiste te kiezen, kunt u het beste de filterselectietabel gebruiken, rekening houdend met de laserparameters.

Controleer de maximale laserbundeldichtheid (laservermogen/energie) om de benodigde LB-beschermingsklasse voor het filter te bepalen en selecteer vervolgens een bril of ruimzichtbril met de juiste beschermingsklasse voor het aangegeven laserstralingsbereik.

Bereik

Type

LB1

LB2

LB3

LB4

LB5

LB6

LB7

LB8

LB9

LB10

180-315 nm

D

0,01

0,1

1

10

10 ^2

10 ^3

10 ^4

10 ^5

10 ^6

10 ^7

ik,R

3×10 ^2

3×10 ^3

3×10 ^4

3×10 ^5

3×10 ^6

3×10 ^7

3×10 ^8

3×10 ^9

3×10 ^10

3×10 ^11

M

3×10 ^11

3×10 ^12

3×10 ^13

3×10 ^14

3×10 ^15

3×10 ^16

3×10 ^17

3×10 ^18

3×10 ^19

3×10 ^20

315-1400 nm

D

10 ^2

10 ^3

10 ^4

10 ^5

10 ^6

10 ^7

10 ^8

10 ^9

10 ^10

10 ^11

ik,R

0,05

0,5

5

50

5×10 ^2

5×10 ^3

5×10 ^4

5×10 ^6

5×10 ^7

 

M

1,5×10 ^-3

1,5×10 ^-2

0,15

1,5

15

1,5×10 ^2

1,5×10 ^3

1,5×10 ^4

1,5×10 ^5

1,5×10 ^6

1400 nm-1 μm

D

10 ^4

10 ^5

10 ^6

10 ^7

10 ^8

10 ^9

10 ^10

10 ^11

10 ^12

10 ^13

ik,R

10 ^3

10 ^4

10 ^5

10 ^6

10 ^7

10 ^8

10 ^9

10 ^10

10 ^11

10 ^12

M

10 ^12

10 ^13

10 ^14

10 ^15

10 ^16

10 ^17

10 ^18

10 ^19

10 ^20

10 ^21

Tabellegende: D – continue golf (W/m2); I – gepulseerde laser (J/m2); R – gepulseerde laser met hoog vermogen (J/m2); M – mod-laser (W/m2)

Gezichtsbescherming tijdens laserlassen

We mogen niet vergeten dat bij klasse 4-laserlassen niet alleen de ogen van de operator/lasser kwetsbaar zijn voor beschadiging, maar ook de huid, inclusief de huid van het gezicht. Directe blootstelling aan de laserstraal, vaak onzichtbaar voor het “blote oog”, kan het huidweefsel verkolen. Om het risico te verkleinen, dient u lasmaskers en lashelmen met een goed geselecteerd filter te gebruiken. 

Arm- en handbescherming tijdens laserlassen

Het is belangrijk om geschikte beschermende kleding en accessoires te voorzien , gemaakt van niet-brandbare en flexibele materialen, zodat de lasser vrij en comfortabel aan de laserlasser kan werken. De lasser moet zijn voorzien van gecertificeerde handschoenen met een speciale markering.

Lashandschoenen, conform de EN 388 norm, moeten de gebruiker beschermen tegen mechanische factoren, maar ook de handen en polsen beschermen tegen spatten van vloeibaar metaal, brandwonden en UV-straling conform de EN 407 norm. De norm introduceert een indeling van handschoenen op basis van hun beschermende eigenschappen en behendigheid.

Handschoenen voor laserlassen kunt u het beste kiezen rekening houdend met het laservermogen en de te lassen onderdelen.

  • Type A lashandschoenen (MIG/MAG en MMA). Handschoenen van dit type zijn dikker en aangepast aan thermische en mechanische bescherming, hoewel ze minder comfortabel zijn bij handmatig hanteren.
  • Type B (TIG) lashandschoenen. Handschoenen met veel comfort, gemakkelijke en precieze grip, dunner maar bieden elementaire mechanische, thermische en UV-bescherming.
Bescherming van het ademhalingssysteem

Tijdens het laserlassen, vooral bij het lassen van aluminium en aluminiumlegeringen, kunnen er lasdampen vrijkomen die schadelijk zijn voor de gezondheid. De basis is het goed filteren van het lasstation, eventueel halfgelaatsmaskers met vervangbare filters of A2 gasabsorbers. Het beste alternatief is echter het combineren van oog- en gelaatsbescherming met ademhalingsbescherming en het gebruik van een lashelm met een geschikt filter en geforceerde luchtstroom.

Gehoorbescherming

Afhankelijk van het apparaat en het bedieningsvolume bestaat er gevaar voor gehoorbeschadiging. Als een dergelijk risico bestaat, wordt aanbevolen om oordopjes, passieve oorkappen of actieve oorkappen te gebruiken om het situationele bewustzijn van de werknemer te vergroten. Permanente schade aan zenuwcellen door geluid kan onomkeerbare gevolgen hebben.

Extra beschermende kleding

Ondanks het feit dat lassers niet worden blootgesteld aan lasspatten, omdat laserlassen een schoner proces is dan traditioneel lassen, is het de moeite waard om operators te voorzien van aanvullende beschermende kleding, zoals lichte, niet-brandbare laskleding , dwz een lasjas en lasbroek. evenals veiligheidsschoenen met neus.

Hoe het lasstation goed beveiligen?

Naast persoonlijke bescherming moet ook alles in het werk worden gesteld om de omgeving rond het laserlasstation en de ruimte waarin dergelijk lassen plaatsvindt adequaat te beschermen.

Vanwege het risico op reflectie van de laserstraal moet de werkgever ook rekening houden met de veiligheid van derden. De emissie van optische straling, zowel ultraviolet (UV), zichtbaar (VIS) als infrarood (IR), vormt niet alleen in de laserruimte maar ook daarbuiten een risico voor medewerkers. Een correcte identificatie van gevaren moet het uitgangspunt zijn voor nieuw gecreëerde laserlasstations.

Hoewel laserlasapparatuur duidelijk aangegeven risico’s kan hebben, beschreven in de arbohandleiding voor het apparaat, kan elk lasstation en elke kamer verschillen vanwege het aantal beglazingen, de structuur, de staat van de vloer, de manier waarop de muren worden afgewerkt, ingangen en verlaat de kamer.

Daarom moet elk station en elke kamer worden onderworpen aan een beveiligingsaudit om de risico’s en veiligheidsregels te bepalen.

Basisveiligheidsregels voor laserlaswerkplekken en -ruimtes:

  1. De kamer en het werkstation moeten duidelijk gescheiden zijn, gemarkeerd zijn met veiligheidsborden en voorzien zijn van signalering van het lopende laserlasproces, dat informeert over het potentiële gevaar.
  2. Het werkstation moet zijn uitgerust met instructies voor het veilig gebruik van het laserapparaat en gezondheids- en veiligheidsinstructies.
  3. Laserlassen mag alleen worden uitgevoerd door een opgeleide operator.
  4. De inbedrijfstelling van de laserlasmachine moet worden beveiligd met een sleutel of een ander toegangsautorisatiemechanisme.
  5. De ruimte moet zo worden afgewerkt dat de kans op reflectie van de laserstraal wordt geminimaliseerd, bijvoorbeeld met matte verf, mat glazuur of een betonnen vloer, en het risico op brand wordt geminimaliseerd.
  6. De ruimte moet zijn uitgerust met een brandblusser of een brandinformatiesysteem.
  7. De ruimte moet goed geventileerd zijn, dat wil zeggen uitgerust zijn met een efficiënt en veilig filtersysteem.
  8. De kamer moet voorkomen dat de laserstraal zich daarbuiten verspreidt. Alle beglazing moet worden beschermd met gordijnen of lasschermen.
  9. In- en uitgangen moeten ook voorkomen dat de gereflecteerde laserstraal per ongeluk buiten de kamer ontsnapt.
  10. De ingangen moeten ongeautoriseerde toegang voorkomen
  11. Periodieke training van medewerkers en vergroten van bewustzijn en verantwoordelijkheid over individuele en collectieve veiligheid.
  12. Overweeg de noodzaak om een ​​laserveiligheidsinspecteur aan te stellen die de veiligheid van het laserlasstation zal controleren, gezondheids- en veiligheidsregels zal definiëren en toezicht zal houden op de naleving ervan.

Vereist laserlassen speciale kwalificaties?

Naast standaard laslicenties voor geselecteerde lasmethoden is het noodzakelijk om training te volgen in de bediening van het apparaat en een gezondheids- en veiligheidstraining voor het laserlasstation. Er zijn momenteel geen andere noodzakelijke licenties of certificaten voor laserlassen. Er zijn momenteel geen andere noodzakelijke licenties of certificaten voor laserlassen.

Welke beschermende helmen werken het beste?

Hier bestaat geen duidelijk antwoord op, omdat de veiligheidshelm over geschikte filters moet beschikken die bescherming bieden die past bij het vermogen en het emissiebereik van de laserlasmachine. Cruciaal voor de lashelm is echter dat deze de lasser beschermt tegen de gereflecteerde straal.

Waar kun je leren laserlassen?

DWK welding voorziet de nodige opleiding bij ingebruikname van uw Most Laserlastoestel. Het is niet noodzakelijk aparte laserlaslessen te volgen wanneer je reeds traditioneel kunt lassen.

Is laserlassen veilig?

Ja, als we het verstandig aanpakken, dat wil zeggen passende persoonlijke beschermingsmiddelen gebruiken en de gezondheids- en veiligheidsregels op de werkplek naleven.

Voordelen MOST laserlasapparaten

Most laserlasapparaten zijn erg compacte, draagbare handbediende laserlasapparaten met luchtkoeling. Dit komt omdat de laser erg energie-efficiënt werkt en dus veel minder warmte genereert dan de klassieke lasapparaten.

Eenvoudig in gebruik 

Dankzij het grote en duidelijke touch-screen is zijn de Most laserlastoestellen erg eenvoudig in te stellen. Parameters kiezen en lassen maar!

Snel lassen

Most Laserlasapparaten lassen wel 4 keer sneller dan traditioneel TIG lassen!

Hoge laskwaliteit en uniformiteit

Een perfecte lasnaad, diep smeltbad en een hoge kwaliteit van de las dankzij de Most laserlastoestellen

Minder nabewerking

Minder slijpen en reinigen na het lassen door de gerichte single fiber laser.

Ook overtuigd over de kwaliteiten van de Most laserlastoestellen?
Contacteer ons